Elképzelhető, hogy hamarosan a kozmetikusoknak és a fodrászoknak is (ahogy szinte a teljes szolgáltatói szektornak) online pénztárgéppel kell majd adniuk. Az alábbiakban megpróbáltunk összegyűjteni minden olyan információt amit a változásról tudni lehet.

A szolgáltatásokat kínáló vállalkozók nagy részének eddig nem kellett pénztárgépet használnia. Sajtóértesülések szerint azonban szinte a teljes szolgáltatói szektornak előírhatják a NAV-hoz köthető online pénztárgépek használatát a közeljövőben. Az eddig megjelent híresztelések alapján a legnagyobb esélyük a fodrászoknak, a kozmetikusoknak és a taxisoknak lehet arra, hogy hamarosan pénztárgépet kelljen beszerezniük.

A gép nyugtaadásra kötelezettek körét a Nemzetgazdasági Minisztérium határozza meg. A közelgő bővítés leginkább árulkodó jele, hogy az Országos Taxis Szövetség és más szakmai szervezetek képviselői is egyeztetést kezdeményeztek a minisztérium munkatársaival a változásokról. A kozmetikusok és fodrászok ipartestületének az elnöke pedig azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy megdrágíthatja a szolgáltatásaik árát az új pénztárgépek bevezetése.

Arról, hogy mikortól lehet kötelező az online pénztárgép használata az előbb felsorolt szakmák képviselőinek, megoszlanak a vélemények. Iparági pletykák szerint az NGM határozata egy nyári dátumot fog előírni a készülékek beszerzésének végső határidejére, de sok más időpontról is lehetett olvasni korábban, legvalószínűbb, hogy idén év végig kell majd a megvásárolni őket.

Az Nemzetgazdaság Minisztérium egyeztetett a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületével is, és megállapodtak, hogy a szektorban is indokolt az online pénztárgépek használata.

Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár hangsúlyozta, most először találkoztak olyan szakmai szervezettel, amely önként kérte, hogy kötelezően írják elő számára az online pénztárgépek használatát. Szerinte ez az eljárás fehérítő, ellenőrzést megteremtő hatását igazolja. Hangsúlyozta, az online pénztárgépek kötelező használatától az is várható, hogy megszűnik a tisztességes vállalkozások versenyhátránya – írta meg a Napi.hu.